Κιρσοί κάτω άκρων

Προκειται για την εκδηλωση της φλεβικής ανεπάρκειας. Χαρακτηρίζεται από παθολογικά διογκωμένες φλέβες σε διάφορα σημεία των κάτω άκρων.

Oι κιρσοί είναι μία κατάστση η οποία βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εντείνονται με το χρόνο. Εκδηλώνονται με άλγος, κόπωση στα πόδια, κνησμό, οίδημα και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσουν και στο σχηματισμό ελκών, κατάσταση ιδιαιτέρως σοβαρή.

Επιπλέον οι κιρσοί αυξάνουν την πιθανότητα για θρόμβωση του επιπολής ή του εν τω βαθει δικτύου. Κατα συνέπεια οι κιρσοί αποτελούν πάθηση η οποία χρήζει αντιμετώπισης η οποία είναι μόνο χειρουργική. Συντηρητικά μέσα όπως οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης δεν αποτελούν οριστική λύση στο πρόβλημα των κιρσών.

Η χειρουργική των κιρσών αποτελεί πλέον μία επεμβαση με πολυ καλα μακροχρόνια αποτελέσματα από την οποία ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με αποτέλεσμα να εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη της επέμβασης. Εναλλακτικές μέθοδοι της χειρουργικής αφαίρεσης των κιρσών, είναι η χρήση του Laser (EVLT) , και των ραδιοσυχνοτήτων (RFA), τεχνικές οι οποίες παρουσιάζουν ταχυτερη έξοδο από το νοσοκομείο, μερικες ώρες μετά την επέμβαση, καθώς και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο. Αποτελούν μοντέρνες τεχνικές στην αντιμετώπιση των κιρσών των κατω άκρων.